Tuesday, February 2, 2010

Hellenius miljonskuld


- Det här var det värsta som kunde hända, säger en skakad men brunbränd Hellenius till den brokiga skara journalister som samlats på Skavsta flygplats utanför Nyköping.

Den kända komikern & skådespelaren hade planerat resa hem från sin semester i Barcelona buissness class med SAS, men efter chockbeskedet några dagar innan avfärd valde han att be sin agent boka om resan.

- Komforten är verkligen under all kritik, men med dom här priserna känns det ändå som att vinna ett stort mästerskap. Kisar man lite ser boardingkortet ut som en guldmedalj.

Hellenius hade rest till Barcelona för att spendera 2 veckor i solen med familjen. En månad tidigare hade han tecknat avtal med en stor svensk teleoperatör.

- Jag ville ha iPhone för alla mina kompisar verkade så stolta över den. Och eftersom jag älskar internet verkade det väldigt praktiskt att alltid kunna ha det med sig i fickan, i iPhone.

Hellenius erkänner att surfandet snabbt utvecklades till en last han fick allt svårare att kontrollera och innan avresan till Spanien kräver hans fru att de ska spendera en mobilfri semester tillsammans.

- Fine! No problems, svarade jag, och det var verkligen helt lungt. De första dagarna badade vi, strosade på ramblan och gick på picassomuséet, massa intryck som helt fick mig att glömma webben.

Men tredje natten när familjen gått och lagt sig halar David fram sin iPhone ur ett lönnfack i läderjackan.

- Om jag kollar lite mail, uppdaterar min status och checkar nyheterna spelar ju tusan nada roll, särskilt när dom sover. Först fick jag lite second thoughts när iPhone påminde mig om att jag var utomlands och att särskilda priser då gäller för internet. Men så tänkte jag, äh, jag kör, bara 5 minuter, och pluggade in telefonen i datorn.

David Hellenius sitter sen mycket riktigt uppe i bara 5 minuter innan han går och lägger sig och sover sen som en stock snus i en död bilmekanikers kylskåp tills han blir bryskt väckt av sin fru som med ilsken min och telefonen aggresivt dinglandes framför ögonen på den nyvakne David undrar om han har någon bra förklaring till varför den här, som hon kallar det, pjäsen, satt ihopkopplad med familjens laptop.

- Det var bara att erkänna allt. Jag sa att jag hade smugglat med mig iPhone och att suget blev för stort. Sen bad jag om ursäkt. Jag var uppriktigt ledsen. Både för hennes, för min och för barnens skull.

Davids fru som heter Renée Nyberg och är programledare, säger att hon är mycket besviken. Enormt besviken. Men hon är klok också för hon ser att han ångrar sig. Och hon tänker förlåta honom. Men resten av semestern är det hon som håller mobilen i beslag. Det är inget att snacka om, så blir det bara.

- Då var det som att en sten släppte i mitt bröst, först när jag såg mig själv genom min frus ögon kunde jag se hur lågt jag hade sjunkit. Jag omfamnade henne och överöste henne med kyssar tills vi båda låg ner på golvet, kiknades av skratt.

Renée Nyberg tar hand om mobilen och semstern fortsätter. Berusade av det spanska vinet och atmosfären på Barcelonas gator är varje andetag ett leende och dagarna ett enda stort skratt. I eftermiddagssolen tar de linbanan upp mot bergen och 200 meter upp i luften faller Renée ner på knä och frågar David om han vill gifta sig med henne.

- Vi är ju redan gifta, svarar David Hellenius.

- Det spelar väl ingen roll. Vi kan gifta oss en gång till, skriker Renée, och alla skrattar så mycket att linbanevagnen svajar.

De kommer trötta tillbaka till hotellet sent på kvällen och stupar utmattade men glada i säng.

- Det här livet ser inte ut att bli så dumt ändå var det sista jag tänkte innan jag somnade, minns Hellenius.

Men morgonen därpå blir David återigen bryskt väckt av sin fru som den här gången är ännu ilsknare, argare än David Hallenius nånsin sett henne tidigare.

- Dom ringde från din teleoperatör och säger att du har surfat för över en och en halv miljon kronor. Dom ville bara höra så att du var medveten om det, skriker Renée Nyberg.

- Det måste ha skett ett fruktansvärt misstag, jag har verkligen INTE surfat för så mycket pengar, skrattar David.

Men för säkerhets skull ringer han upp operatören för att höra vad det är frågan om.

- Vi sa som det var, att han hade surfat upp över 50GB utomlands och eftersom vi tar 30kronor megabiten är det ju pengar vi talar om, skrockar Peder Ramel, skandinavienchef på 3.

Det visar sig att David satt en sk torrentfil på nedladnning natten innan spanienresan. Han ville utnyttja det man på hackerslang kallar "free leech" och satte det stora logic 9 paketet på nedladdning från waffles, en sajt där nätpirater samlas för att handla med olaglig fildelning utan att personerna bakom verken får ett enda öre.

- Jag har ingen försäkring som täcker den här sortens skador. Nu hoppas jag bara att ingen av dom där som gör logic får nys om det här, skrattar David Hellenius nervöst.

No comments:

Post a Comment