Tuesday, March 2, 2010

Carola i Chile.

Den kända sångerskan Carola Häggkvist må ha klantat till det på Haiti tidigare i år, men hon är inte den som inte lär av sina misstag. Inga parfymer den här gången, nej spade och ett rejält stycke, ursäkta uttrycket, jävlar anamma. Nu är hon på plats i Chile.

- Jag kan liksom inte bara se på när sådana här saker händer i världen. Inte utan att vilja rycka in och hjälpa.

Carola har skaffat sig en seismograf, en apparat som kan avläsa oroligheter i jordskorpan.

- Jag har skaffat mig en jordbävningsmaskin. Den ritar och ritar, fram och tillbaka. På ett papper. Man måste ha en stor rulle bakom så det inte tar slut.

Carola förstod att något inte stod rätt till i samma sekund som jordbävningen i Chile slog till.

- Oh ja, jordbävningsmaskinen skrev ut en massa info som jag kvickt registrerade och så bar det av. Jag räknade ut exakt position och magnitud i taxin på väg till flygplatsen. Väl på plats i Santiago bytte jag raskt om och började gräva i rasmassorna.

Det är inte första jordbävningen som drabbat Chile i modern tid påminner sångerskan.

- 1960 var det en rackare med en magnitud på 9.5 som dödade mer än 3000 människor. Den största uppmätta någonsin. Den här kraken är inte mycket att jämföra med inte. Jag räknar med att runt 500 chilenare stryker med. Kanske inte ens så många. Men en del blir det, det kan jag lova dig.

Sångerskan står på knä i ett sönderfallet apotek och gräver med en liten fältspade. På huvudet har hon en gul hjälm med en lampa på. Den lyser upp spillrorna framför henne där hon gräver sig djupare och djupare. Vi smyger sakta därifrån allt medan hon gräver och pratar. Vi står ett långt stycke bort och hör henne lägga ut om jordbävningar. Luften är ljummen i den chilenska natten. Cikador spelar. Och där borta, i skenet från sin egen lampa, till ljudet av sin egen röst, där står Carola Häggkvist och gräver ett hål.

No comments:

Post a Comment